fbpx
Baznīcas DZIESMU UN LŪGŠANU GRĀMATA

Tēmas

Šodien ir piektdiena, 29. marts, Lielā Piektdiena
Vārdadienu svin Agija, Aldonis

Teodors Grīnbergs – LELB pirmais arhibīskaps

Šodien aprit 49 gadi kopš Mūžībā aizgājis LELB pirmais arhibīskaps Teodors Grīnbergs.
Viņš ir dzimis 1870. gada 2. aprīlī Dundagas pagastā Gibzdes muižā zemnieku ģimenē. No 1879.-1891. gadam mācījies Popes Kubeles skolā, vēlāk Gibzdes skolā, Talsu K. Mīlenbaha skolā, Jelgavas guberņas ģimnāzijā. No 1891.-1896. gadam mācījies Tērbatas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Ordinēts 1899. gada 21. maijā Kuldīgā. No 1899.-1907. gadam kalpo par mācītāju Lutriņu draudzē, kā arī strādā par skolotāju. 1907. gada 26. aprīlī pāriet par mācītāju Ventspils Nikolaja draudzē, kas viņa kalpošanas laikā piedzīvo 12 tūkstošus lielu draudzes locekļu skaitu. Kalpojot Ventspilī, T.Grīnbergs divas reizes bijis Ventspils pilsētas domnieks un vienu gadu arī Domes priekšsēdētājs. 1929. gada 19. septembrī LU Teoloģijas fakultāte T.Grīnbergam piešķīra teoloģijas doktora grādu (Dr.theol.h.c.), 1932. gadā viņš tika ievēlēts par LU ārštata profesoru. 1932. gadā T.Grīnbergs tiek ievēlēts par LELB arhibīskapu. Amatā viņu ieved tā laika LELB vecākais prāvests Kārlis Kundziņš ar prāvestiem, klātesot arī daudziem LELB mācītājiem. 1940. gada notikumus arhibīskaps aizvadīja Rīgā, kalpojot savā amatā. II Pasaules kara laikā līdz pat 1944. gadam T. Grīnbergs pildīja savus pienākumus, līdz, tuvojoties Sarkanajai Armijai, Lielvācijas drošības policija piespieda viņu izbraukt no Latvijas. Trimdinieka gaitas T.Grīnbergs pavadīja Vācijā, Eslingenā. Baznīcas darbu ārpus Latvijas T. Grīnbergs vadīja, sākot no 1944.-1962. gadam. Arhibīskaps T.Grīnbergs miris 1962. gada 14. jūnijā Eslingenē.
Teodors Grīnbergs ir pirmais, kurš nes Latvijas ev. lut. Baznīcas arhibīskapa titulu.

T. Grīnberga darbības laikā tika dibinātas daudzas jaunas draudzes, īpašu uzmanību pievēršot Latgalei. Tika izdota jauna Dziesmu grāmata. Jaunā tulkojumā tika izdota Jaunā Derība, pie kuras sagatavošanas piedalījies arī pats arhibīskaps. Bija nodoms izdot arī Vecās Derības jaunu tulkojumu, taču šo ieceri pārtrauca II Pasaules karš.

Arhibīskapa T. Grīnberga nodoms pirms II Pasaules kara bija pārstrādāt LELB Satversmi, tajā paredzot pāriet uz diecēžu pārvaldes sistēmu.

Liels ieguldījums bija ekumēniskajā laukā: sadarbība un labu attiecību izveidošana ar Igaunijas, Somijas, Lietuvas, Vācijas, Francijas, Šveices, Zviedrijas, Dānijas un Lielbritānijas (Anglikāņu) Baznīcām. 1938. gada jūnijā tika panākta vienošanās par ciešu sadarbību starp LELB un Igaunijas Baznīcu no vienas puses un Anglikāņu Baznīcu (Church of England) no otras puses.

Lielākais ieguldījums un mūža vērtais darbs Teodoram Grīnbergam kā arhibīskapam trimdā pēc II Pasaules kara bija LELB ārpus Latvijas saliedēšana un Baznīcas izklīšanas un sadalīšanās nepieļaušana.

Avots: lelb.lv

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


DIEVKALPOJUMS Svētdienās 11.00 un svētku dienās izziņotajā laikā

SVĒTDIENAS SKOLA 1. un 3. mēneša svētdienā plkst. 11:00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

KRISTĪBAS/ IESVĒTĪBAS
sagatavošanās
--grupā piektdien, 18.00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU

-- individuāli
Pieteikties pie mācītāja

Katehēze 2023 ieraksts

RĪTA DIEVVĀRDI UN LŪGŠANAS (LAUDES)

9.00 darbdienās


SARUNAS PAR BĪBELI
trešdien, 18.30

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU


KRISTĪGO SIEVU VAKARS (pagaidām nenotiek) 1. un 3. mēneša ceturtdienā 18.00 Krustpils baznīcā (oktobris - maijs)

DIEVNAMA SAKOPŠANA 

Piektdien 11.00-14.00

[liturgical color]