fbpx
Baznīcas DZIESMU UN LŪGŠANU GRĀMATA

Tēmas

Šodien ir piektdiena, 26. aprīlis, 4. svētdiena/nedēļa Lieldienu laikā
Vārdadienu svin Rūsiņš, Sandris, Alīna

Luters un Sv. Mārtiņš no Tūras

Sv.Mārtiņš no TūrasMārtiņš Luters piedzima 1483. gada 10. novembrī un nākamajā dienā tika kristīts. Savu vārdu viņš mantoja no tās dienas svētā Mārtiņa no Tūras.

Svētais Mārtiņš no Tūras (latīņu: Sanctus Martinus Turonensis; dzimis 316. gadā, miris 397. gada 8. novembrī) bija kristiešu svētais un Tūras bīskaps IV gadsimtā.
Dzimis 316. gadā Romas impērijas pilsētā Savorijā (mūsdienu Sombathējā) karavīra ģimenē. Uzauga Ticinā (Ticinum, mūsdienu Pāvijā). Piecpadsmit gadu vecumā sāka dienēt karaspēkā.

Ap 334.g. Amjēnā (Samarobriva) viņš piedzīvoja vīziju – pilsētas vārtos ieraudzīja gandrīz kailu ubagu. Nogriezis pusi sava apmetņa, Mārtiņš to iedeva ubagam. Tajā pašā naktī Mārtiņš sapnī redzējis Jēzu, kurš sacīja: “Šis ir Mārtiņš, viņš nav kristīts, bet apsedza mani ar savu apmetni”.
Vēlākos laikos Franku karaļi kaujā kā karogu izmantoja Svētā Mārtiņa apmetņa pusi, kuru latīniski sauca par cappa, bet garīdznieku, kurš to nesa, par cappellanus – kapelānu – tā mūsdienās saucam armijas garīdznieku (arī kapelas garīdznieku, arī draudzes mācītāja palīgu vai garīdznieku slimnīcā, cietumā, lidostā utml.).

Vēlāk Mārtiņš atteicās no dienesta armijā un kalpoja bīskapam Hilarija no Puatjē. Kad Hilarijs tika padzīts no Puatjē, Mārtiņš atrada patvērumu salā Tirēnu jūrā pie Albengas, kur dzīvoja vientuļnieka dzīvi. 361. gadā atgriezās Gallijā un 371. gadā kļuva par Tūras bīskapu, kur nodibināja ietekmīgo Marmutjē abatiju, enerģiski iznīcinādams pagānu ticības liecības – tempļus un svētkokus.

Viduslaikos Svētā Mārtiņa kapavieta kļuva par svētceļotāju iemīļotu pieturas vietu ceļā uz Santjago de Kompostelu, tāpēc virs Svētā Mārtiņa kapa tika uzbūvēta milzīga bazilika. Franču revolūcijas laikā tā tika nojaukta un tās vietā tika izbūvētas ielas. 1860. gadā tika atrakti vecās bazilikas pamati. Tika uzsākta jaunas, arhitekta Viktora Lalū projektētās Svētā Mārtiņa bazilikas celtniecība, kura 1925. gadā tika iesvētīta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


DIEVKALPOJUMS Svētdienās 11.00 un svētku dienās izziņotajā laikā

SVĒTDIENAS SKOLA 1. un 3. mēneša svētdienā plkst. 11:00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

KRISTĪBAS/ IESVĒTĪBAS
sagatavošanās
--grupā piektdien, 18.00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU

-- individuāli
Pieteikties pie mācītāja

Katehēze 2023 ieraksts

RĪTA DIEVVĀRDI UN LŪGŠANAS (LAUDES)

9.00 darbdienās


SARUNAS PAR BĪBELI
trešdien, 18.30

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU


KRISTĪGO SIEVU VAKARS (pagaidām nenotiek) 1. un 3. mēneša ceturtdienā 18.00 Krustpils baznīcā (oktobris - maijs)

DIEVNAMA SAKOPŠANA 

Piektdien 11.00-14.00

[liturgical color]