fbpx
Baznīcas DZIESMU UN LŪGŠANU GRĀMATA

Tēmas

Šodien ir piektdiena, 29. marts, Lielā Piektdiena
Vārdadienu svin Agija, Aldonis

Mūžībā aizsaukts LELB arhibīskaps emeritus Ēriks Mesters

mestersSvētdien, 8.novembrī agrā rīta stundā Tas Kungs savos mūžības ceļos aizsauca mūsu Baznīcas arhibīskapu emeritus Ēriku Mesteru. Visi ir aicināti uz atvadīšanos no arhibīskapa emeritus šo ceturtdien, 12.novembrī no pl. 12.00 Rīgas Domā.

“Es pats iešu ar tevi, un Es došu tev mieru.” /2 Moz. 33:14/

LELB Virsvalde aicina visus LELB garīdzniekus un draudžu ļaudis piedzīvot Baznīcas vienotību un kopību arī šajā skumjajā brīdī, un pulcēties visiem kopā š.g. 12. novembrī, lai atvadītos no mūsu Baznīcas arhibīskapa emeritus Ērika Mestera.
Atvadīšanās no arhibīskapa emeritus notiks šo ceturtdien, 12.novembrī, Rīgas Domā no plkst. 12.00. Bēru dievkalpojums Rīgas Domā plkst. 13.00. Apbedīšana notiks Sarkandaugavas Kalnu kapsētā Rīgā, plkst. 15.00.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Ēriks Mesters dzimis 1926. gada 20. decembrī Jelgavas apriņķī, Lielauces pagasta „Kalnējos”, zemnieku ģimenē. 1934. gadā viņš iesāk skolas gaitas Sniķeres pamatskolā, vēlāk mācās Aizupes Meža skolā. Jau 1944. gadā, sākoties Otrajam pasaules karam, viņš tiek iesaukts Sarkanajā Armijā, un tiek Dieva pasargāts, piedaloties karadarbībā Polijā un Vācijā.
Pēckara laika smagie apstākļi un dienests nav bijuši šķēršļi kopt savu ticību, pielūgt Dievu, lasīt un pārdomāt Svētos Rakstus un tajos atrast dzīvības maizi dvēselei. Pēc demobilizācijas 1950. gadā Ē. Mesters uzsāk dzīvi un darbu Rīgā, iegūst tehnisko izglītību. Pateicoties labām zināšanām, organizatoriskām prasmēm un labi paveiktam darbam viņš saņem arvien atbildīgākus pienākumus darbā Tautas saimniecībā, kļūstot par darba kolektīva vadītāju. Ē. Mesters ir precējies, Dievs viņa ģimenei dāvina dēlu.
Savas garīgās mājas Ē. Mesters atrod Rīgas Lutera draudzē Torņkalnā, kur aktīvi iesaistās draudzes dzīvē gan kalpojot kā pērminderis, gan līdzdarbojoties draudzes padomē, gan kalpojot diakonijā un dziedot draudzes korī. Ē. Mesters apliecina, ka Dievs viņu bagātīgi svētījis ar toreizējā draudzes mācītāja, Teoloģijas semināra profesora Viļa Augstkalna palīdzību.
Kalpojot draudzē, Ē. Mesters saņem aicinājumu studēt teoloģiju. No 1960. līdz 1967. gadam Ē. Mesters izglītojas LELB Akadēmiski teoloģiskajos kursos, iegūstot pilntiesīgam mācītājam vajadzīgo izglītību. 1969. gada 8. jūnijā arhibīskaps Jānis Matulis jauno Dieva vārda kalpu ordinē mācītāja amatā Rīgas Sv. Trīsvienības baznīcā, kur Ē. Mesters arī uzsāk savu mācītāja kalpošanu. Ar sirds degsmi jaunais mācītājs organizē gan draudzes garīgo, gan saimniecisko dzīvi, papildus svētdienu un svētku dievkalpojumiem notiek arī regulāri dievkalpojumi darbdienu vakaros. Īpaša vērība tiek pievērsta vientuļajiem un vecajiem cilvēkiem draudzē, dvēseļu kopšanai, pateicoties draudzes ziedojumiem un mācītāja uzņēmībai tiek paveikti daudzi būtiski dievnama remontdarbi. Rīgas Sv. Trīsvienības draudzē Ē. Mesters kalpo kā mācītājs līdz 1986. gadam. No 1972. gada līdz 1986. gadam Ē. Mesters kalpo arī Dalbes draudzē.
1980. gada 1. septembrī Ē. Mesters tiek ievēlēts par LELB Konsistorijas Prezidija padomnieku, 1984. gada 25. februārī viņu atkārtoti šajā amatā vienbalsīgi ievēl LELB kārtējā 13. Sinode. Pildot Prezidija padomnieka pienākumus, Ē. Mesters piedalās baznīcas starptautiskajā un ekumeniskajā darbā.
Pēc LELB arhibīskapa D. Dr. J. Matuļa aizsaukšanas mūžībā LELB ārkārtējā Sinode 1986. gada 15. aprīlī Ēriku Mesteru ievēl par LELB arhibīskapu. Ē. Mesters konsekrēts arhibīskapa amatā 1986. gada 24. augustā Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Apustuliskās sukcesijas svētību viņam sniedz Zviedrijas luteriskās baznīcas Upsalas arhibīskaps emeritus Dr. O. Sundbijs, klātesot bīskapiem no Somijas, Ungārijas, Lietuvas.
Arhibīskaps Mesters kalpo savai Baznīcai virsgana amatā ļoti sarežģītā un pretrunīgā laikā, kas arī nosaka viņa kalpošanas izaicinājumus. Viņš veiksmīgi turpina sava priekšgājēja iesākto darbu un rūpējas par Latvijas Ev. luteriskās baznīcas atpazīstamību ārzemēs, piesaista finansējumu dievnamu atjaunošanai un uzturēšanai. No 1986. gada līdz 1989. gadam Ē. Mesters ir arī LELB Teoloģijas Semināra ētikas pasniedzējs un eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs.
LELB 14. Ģenerālajā Sinodē 1989. gadā Ēriks Mesters dodas emeritūrā (pensijā) un turpina aktīvi līdzdarboties baznīcas dzīvē kā arhibīskaps emeritus. Ēriks Mesters ir grāmatu “Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps Dr.Theol. Kārlis Irbe” un „Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas vēsture 1944 – 1990” autors. Līdz pat 2009. gada vidum arhibīskaps emeritus aktīvi piedalās Baznīcas dzīvē, piedaloties LELB Kapitula sēdēs.
Ēriks Mesters pēc smagas cīņas ar savām miesas kaitēm tika aizsaukts mūžībā 8.novembrī, svētdienas rītā. Savu līdzgaitnieku atmiņās arhibīskaps paliks kā vienkāršs, smaidīgs, sirsnīgs un tēvišķīgs Dieva kalps un amata brālis.
Liecinot par savu sekošanu Kristus aicinājumam, arhibīskaps Ēriks Mesters uzsvēra – brīnišķa un neizprotama ir Dieva aicinājuma vadība un Viņa ceļi. Atskatoties uz savu kalpošanas laiku, arhibīskaps atzina: „Viss šajā norisē nav mans nopelns, bet gan Dieva žēlastība, Viņa aicinājums, kā to izteic apustulis Pēteris: „Tādēļ brāļi, cenšaties jo vairāk tapt stipri iekš tā, uz ko esat aicināti un izredzēti, jo, to darīdami, jūs nekad neklupsiet (2. Pētera 1, 10)””.

Avots: http://www.lelb.lv

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


DIEVKALPOJUMS Svētdienās 11.00 un svētku dienās izziņotajā laikā

SVĒTDIENAS SKOLA 1. un 3. mēneša svētdienā plkst. 11:00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

KRISTĪBAS/ IESVĒTĪBAS
sagatavošanās
--grupā piektdien, 18.00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU

-- individuāli
Pieteikties pie mācītāja

Katehēze 2023 ieraksts

RĪTA DIEVVĀRDI UN LŪGŠANAS (LAUDES)

9.00 darbdienās


SARUNAS PAR BĪBELI
trešdien, 18.30

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU


KRISTĪGO SIEVU VAKARS (pagaidām nenotiek) 1. un 3. mēneša ceturtdienā 18.00 Krustpils baznīcā (oktobris - maijs)

DIEVNAMA SAKOPŠANA 

Piektdien 11.00-14.00

[liturgical color]