fbpx
Baznīcas DZIESMU UN LŪGŠANU GRĀMATA

Tēmas

Šodien ir ceturtdiena, 28. marts, Zaļā Ceturtdiena
Vārdadienu svin Ginta, Gunda, Gunta

Lūgšanas gavēņa laikā un grēksūdze

LŪGŠANAS GAVĒŅA LAIKĀ UN GRĒKSŪDZE (ceļos)

Liturgs: Kristus mūsu pārkāpumu dēļ ir ievainots,
Dr.: Un mūsu noziegumu dēļ sagrauzts.
Liturgs: Sirdsžēlīgais, mūžīgais Dievs, kas savu vienīgo Dēlu neesi taupījis, bet to par mums visiem nodevis, ka tas nesa mūsu grēkus pie krusta staba, dod ka mūsu sirdis tādā ticībā nekad nepaliek bailīgas, nedz krīt izmisumā, caur tavu Dēlu, Jēzu Kristu, mūsu Kungu!
________
Liturgs: Tiešām viņš nesa mūsu sērgas,
Dr.: Un uzkrāva sev mūsu sāpes.
Liturgs: Dievs Kungs, visas žēlastības Tēvs! Mēs tevi lūdzamies: uzlūko žēlīgi savu nabaga ganāmo pulku, kā dēļ tavs mīļais Dēls devies grēcinieku rokās un cietis kaunpilnu krusta nāvi; dod mums arī savu žēlastību, ka mēs, tāpat kā tavs Dēls, visas savas bēdas pacietīgi panesam, ka tā mēs tevi allaž godājam, caur tavu Dēlu Jēzu Kristu, mūsu Kungu!
Liturgs: Redzi, Dieva Jērs,
Dr.: Kas nes pasaules grēkus.
Liturgs: Visspēcīgais, mūžīgais Dievs, kas savam Dēlam esi licis ciest krusta mokas, lai novērstu no mums ienaidnieka varu, palīdzi, ka mēs tava mīļā Dēla rūgtās ciešanas savā sirdī tā pieminam, ka caur to dabūjam grēku piedošanu un pestīšanu no mūžīgās nāves, caur tavu mīļo Dēlu utt.
________
Liturgs: Kristus draudzi ir mīlējis,
Dr.: Un pats sevi par to nodevis.

LŪGŠANA PĒC ĪSTAS TICĪBAS UN SVĒTAS DZĪVES
Lūgsim pēc īstas ticības un svētas dzīves: Ak, debesu Tēvs, mans Dievs, uzlūko mani un apžēlojies par mani, steidzies man palīdzēt, ka es vēl šai pašā stundā iesāku bēgt no ļaunā un darīt labu, kas tev tīkams! Dod man īstu ticību, mīlestību un cerību uz tevi un uz Jēzu Kristu, tavu vienīgo Dēlu, ka es to atzīstu, un ticu, ka tas man ir dots par gudrību un taisnību un svētdarīšanu un pestīšanu, un ka viņš ir mans salīdzinātājs, mans vidutājs un gandarītājs. Dod, ka es viņa pēdās sekoju un pēc viņa vārdiem un dievišķajiem baušļiem dzīvoju, ka es nomirstu ikdienas sev pašam, atsaku sev pašam, savu krustu ar pacietību un mīlestībā uz tevi ņemu un panesu, savu tuvāko mīlu un tam labu daru, kā man tas Kungs Kristus ir darījis, un ka es no visas sirds sargos no visa, kas tevi, manu Dievu var apkaitināt. Ak, Jēzu, mans Pestītāj un svētdarītāj, iestiprini mani caur savu Svēto Garu šajā karā un cīniņā un kad es nespēkā krītu, tad nāc tu ar savu žēlastību man palīgā. Dod man no tevis neatkāpties nedz tevi aizliegt, tad nekas mani dvēselei nekaitēs. Dod man manā pēdējā stundā tavu svēto vārdu piesaukt un paļauties uz tavu rūgto ciešanu un nāves nopelnu vien, ko es lieku starp manu taisnību un tavu tiesu. Ak, Jēzu, es esmu tavs, dari mani svētu caur tavu žēlastību. Āmen.

LŪGŠANA PĒC ĪSTAS GRĒKSŪDZES
Lūgsim pēc īstas grēksūdzes: Ak, sirdsmīļais Kungs Jēzu, kas tu grēciniekus tik sirsnīgi uz grēksūdzi esi aicinājis, dod man savu Svēto Garu un žēlastību, ka īsta un sirsnīga grēksūdze allaž manī un pie manis tiek atrasta, un ka es ar to ikdienas savu dzīvošanu no jauna iesāku, ikdienas visus savus grēkus atzīstu un ar pazemīgu grēku sūdzēšanu savu dzīves laiku svētīgi pabeidzu. Āmen, ak, sirdsmīļais Kungs Jēzu! Āmen, āmen.

LŪGŠANA PIRMS GRĒKSŪDZES
Lūgsim pirms grēksūdzes: Ak, es nabaga cilvēks! Cik noskumusi ir mana dvēsele un ir tik nemierīga manī, jo manu grēku ir vairāk, nekā smiltis jūrmalā! Es nezinu to dēļ nekāda padoma ne debesīs ne virs zemes, izņemot tevi, Kungs Jēzu. Bet es patiesi ceru un stipri ticu, ka tu manu noskumušo un grēku sasisto sirdi neatmetīsi, jo tu jau tādēļ no debesīm esi atnācis, ka tu mani, nabaga grēcinieku atkal gribi meklēt un svētdarīt. Šeit nu es esmu un atnāku, tevis laipni aicināts, un atnesu tev nobijušos sirdi, pilnu asiņainu grēku un visus tos uzlieku tev. Ņem šo nastu no manis uz sevi, atvieglini manu smago sirdi un piedod visu, ko es pret tevi esmu grēkojis. Kad tu to nabaga triekas ķerto grēcinieku tik laipni vari uzrunāt, tad saki arī man: esi drošs sirdī mans dēls (mana meita), tavi grēki tev ir piedoti. Šie priecīgie vārdi atspirdzinās manu miesu un dvēseli, smadzenes un kaulus. Jebšu es esmu liels grēcinieks, taču es pieminu tavu (priecīgo) balsi, kas uz mani saka, ka ikkatrs, kas tavu vārdu piesauks, taps izglābts. Uz to es paļaujos, es ticu un ceru uz tevi; tikai palīdzi manai vājajai ticībai caur tava Svētā Gara spēku. Āmen.

GRĒKSŪDZE
Es, nabaga grēcīgs cilvēks, kas ne vien grēkos esmu ieņemts un piedzimis, bet arīdzan, kamēr esmu dzīvojis, tīši un netīši daudz grēku esmu darījis, izsūdzu tev, ak, visspēcīgais svētais Dievs, kā savam mīļajam debesu Tēvam, no visas sirds, ka es tevi diemžēl, neesmu mīlējis pār visām lietām kā man pienākas, nedz savu tuvāko kā sevi pašu; bet pret tevi un taviem svētajiem baušļiem ar domām, vārdiem un darbiem daudzkārtīgi esmu grēkojis un tā laicīgu un mūžīgu sodu nopelnījis, ja tu mani pēc savas bargās taisnības gribētu nosodīt. Bet tā kā tu, ak, mīļais Dievs un debesu Tēvs, esi solījis, ka tu sava mīļā Dēla Kristus Jēzus – mūsu Kunga dēļ gribi parādīt žēlastību visiem nabaga grēciniekiem, kas no sirds pie tevis atgriežas un patiesā ticībā uz tavu neizdibināmo mīlestību un Pestītāja Jēzus Kristus nopelnu paļaujas un ka tu tiem no tādas savas lielās mīlestības gribi piedot un tiem nepielīdzināt, ko tie pret tevi ir grēkojuši: – tad es droši uz to paļaujos un tevi sirsnīgi lūdzu, ka tu pēc tāda dārga solījuma man, nabaga grēciniekam, visus manus grēkus gribētu piedot, savam svētajam vārdam par godu un Kristus Jēzus dārgā nopelna un viņa spēcīgā aizbildinājuma dēļ. Āmen.

LŪGŠANA PĒC SAŅEMTAS GRĒKU PIEDOŠANAS
Ak, taisnais Dieva Dēls, Jēzu Kristu, kas tu esi svēts, nenoziedzīgs, neaptraipīts un nošķirts no visiem grēciniekiem, es netaisnais, nesvētais, noziedzīgais, apgānītais un grēku pilnais cilvēks tavus un tavu kalpu taisnos vārdus par grēkiem un grēciniekiem dažkārt esmu dzirdējis, bet reti tiem biju paklausīgs. Ak, piedod man šos manus lielos grēkus, kas ir sarkani kā asinis, un dod man spēku no augšienes, ka es tagad taviem svētajiem vārdiem sāktu paklausīt un ar noskumušu un nobijušos sirdi pēc taviem vārdiem dzīvoju, caur īstu ticību tavu skaidro taisnību iemantoju un par mūžīgās dzīvības bērnu palieku. Āmen, Kungs Jēzu! Āmen, āmen.

CITA LŪGŠANA PĒC SAŅEMTAS GRĒKU PIEDOŠANAS
Ak, Kungs, Jēzu, pie manis nekas nav atrodams, ar ko es vismazāko grēku varētu izlīdzināt; izlīdzini tu manus grēkus, tavas lielās gandarīšanas dēļ, un izdeldē visus manus noziegumus tava vissvētā salīdzināšanas amata dēļ. Āmen, Kungs Jēzu! Āmen, āmen.

SIRSNĪGA PATEICĪBA, KAD CILVĒKS SAŅĒMIS GRĒKU PIEDOŠANU
Ak, laipnīgais, sirdsžēlīgais Dievs un Tēvs, es tev no visas sirds saku slavu un pateicību, ka tu man, nabaga grēciniekam, [tagad caur savu kalpu, manu mācītāju,] visus manus grēkus esi piedevis, man atkal no jauna mūžīgo dzīvību apsolījis un mani savā žēlastībā uzņēmis. Es tevi no sirds lūdzu, dod man tavu Svēto Garu un radi manī šķīstu sirdi, ka es stipri ticētu, ka visi mani grēki man ir piedoti caur Kristu. Ar tādu prātu es tava mīļā Dēla Jēzus Kristus miesu un asinis maizē un vīnā un ar to gribu ēst un dzert savai dvēselei par svētību. Palīdzi man arīdzan, tu, pieticīgais Dievs, ka uz priekšu es sargāju sevi no grēkiem, tos no sirds ienīstu un dievbijībā dzīvoju un staigāju, tava svētā vārda dēļ. Āmen.

Privātā grēksūdze Dievgaldniekiem
Godātais mācītāj, es atzīstos Dieva un jūsu, Dieva kalpa, priekšā, ka es, nabaga grēcinieks, ne vien grēkos esmu ieņemts un piedzimis, bet, ka es arīdzan ar saviem paša darītiem grēkiem esmu sevi ļoti sagandējis un tā pelnījis Dieva dusmas, laicīgu nāvi un mūžīgu pazušanu. Sevišķi savus vecākus un valdītājus esmu maz godājis un tiem neesmu klausījis kā pienākas; ar savu tuvāko es dažkārt esmu bāries, dzīvojis ienaidā un dusmās […] un tā visās lietās esmu pretojies Dievam. To visu es ļoti nožēloju. Bet tā kā Dievam grēcinieka nāve nepatīk un Jēzus Kristus ir nācis pasaulē grēciniekus meklēt un svētdarīt, tad arī man par to ir prieks stiprā ticībā, ka viņš arī man par labu ir nācis mani meklēt un svētdarīt, un ka Dievs Tēvs šī sava mīļā Dēla dārgā nopelna dēļ mani žēlīgi pieņems un piedos man visus manus grēkus. Apstipriniet tādu manu ticību, godātais mācītāj, es gribu baudīt Kristus dārgo miesu un asinis, kas man un visiem kristītiem cilvēkiem ir iestādītas, un tāpēc lūdzos, godātais mācītāj, lai jūs man caur Kristu piedotu manus grēkus un manu nobijušos sirdi iepriecinātu ar Dieva vārdiem. Es solu Dievam un jums, ka es tīšām vairs negribu grēkot. Āmen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


DIEVKALPOJUMS Svētdienās 11.00 un svētku dienās izziņotajā laikā

SVĒTDIENAS SKOLA 1. un 3. mēneša svētdienā plkst. 11:00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

KRISTĪBAS/ IESVĒTĪBAS
sagatavošanās
--grupā piektdien, 18.00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU

-- individuāli
Pieteikties pie mācītāja

Katehēze 2023 ieraksts

RĪTA DIEVVĀRDI UN LŪGŠANAS (LAUDES)

9.00 darbdienās


SARUNAS PAR BĪBELI
trešdien, 18.30

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU


KRISTĪGO SIEVU VAKARS (pagaidām nenotiek) 1. un 3. mēneša ceturtdienā 18.00 Krustpils baznīcā (oktobris - maijs)

DIEVNAMA SAKOPŠANA 

Piektdien 11.00-14.00

[liturgical color]