fbpx
Baznīcas DZIESMU UN LŪGŠANU GRĀMATA

Tēmas

Šodien ir ceturtdiena, 28. marts, Zaļā Ceturtdiena
Vārdadienu svin Ginta, Gunda, Gunta

Par Reliģisko lietu pārvaldes reorganizāciju

Saeimas preses dienests, Latvijas Vēstnesis, 12.04.2008
No nākamā gada 1.janvāra reliģiskās organizācijas un iestādes reģistrēs Uzņēmumu reģistrs (UR), bet Tieslietu ministrija (TM) nodrošinās politikas izstrādi, koordināciju un īstenošanu reliģijas jomā, paredz Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas konceptuāli atbalstītie grozījumi Reliģisko organizāciju likumā. Tiks grozīts arī Uzņēmumu reģistra likums.
“Līdz ar to šogad tiks pabeigts desmit gadus ilgušais darbs Baznīcas un valsts attiecību sakārtošanā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits.
UR būs jāizveido reliģisko organizāciju reģistrs, bet TM – struktūrvienība reliģisko lietu jautājumos. Likumprojekts nosaka ieraksta izdarīšanas kārtību reģistrā, tajā iekļaujamās ziņas un to, kādi dokumenti reliģiskajai organizācijai būs jāiesniedz.
Reliģiskā organizācija turpmāk būs jāreģistrē divu mēnešu laikā. Lai pieņemtu lēmumu par reģistrāciju, UR pieprasīs informāciju no TM, vai reģistrējamā organizācija nevar apdraudēt cilvēka tiesības un valsts iekārtu, kā arī sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.
Plānots, ka reliģiskās organizācijas savus statūtus un izmaiņas vadības sastāvā varēs reģistrēt septiņās dienās līdzšinējā viena mēneša vietā, bet dažādas izziņas saņemt vienā dienā. Tiek precizēta līdzšinējā reliģisko organizāciju darbības likumības uzraudzība, nosakot, ka Tieslietu ministrijai par konstatētajiem pārkāpumiem ziņos tiesībaizsardzības iestādes. Reliģiskajām organizācijām pārskats par savu darbību būs jāiesniedz TM.
Reliģisko lietu pārvaldes reorganizācija ļaus efektīvāk izmantot nozares resursus, un, samazinot birokrātisko slogu, reliģisko organizāciju reģistrācijas procedūras būs raitākas. Līdzšinējā pārvaldes darbība ir neefektīva, un tās īstenotajām funkcijām ir šaurs raksturs, norāda likumprojekta autori.
“Izmaiņas likumos ir spilgts paraugs tam, ka saprātīgi vienoties var, nevis konfrontējot vienam otru, bet gan nosēžoties pie sarunu galda un izsverot jautājumus. Tas liecina, ka gan valsts vara, gan Baznīca kalpo vienam un tam pašam mērķim – Latvijas garīgajai un laicīgajai labklājībai,” pauž J.Šmits. Patlaban Reliģisko lietu pārvalde ir Tieslietu ministrijas pārraudzības iestāde, tās primārā funkcija ir reliģisko organizāciju reģistrācija un ar to darbību saistītu jautājumu risināšana. Pārvaldē strādā septiņi darbinieki, viņiem tiks piedāvāts darbs Uzņēmumu reģistrā vai Tieslietu ministrijā. Plānots, ka Saeima likumprojektu “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” skatīs kā steidzamu – divos lasījumos.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


DIEVKALPOJUMS Svētdienās 11.00 un svētku dienās izziņotajā laikā

SVĒTDIENAS SKOLA 1. un 3. mēneša svētdienā plkst. 11:00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

KRISTĪBAS/ IESVĒTĪBAS
sagatavošanās
--grupā piektdien, 18.00 Krustpils baznīcā Rīgas ielā 211a

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU

-- individuāli
Pieteikties pie mācītāja

Katehēze 2023 ieraksts

RĪTA DIEVVĀRDI UN LŪGŠANAS (LAUDES)

9.00 darbdienās


SARUNAS PAR BĪBELI
trešdien, 18.30

ID: 641 978 9422
Parole: 4NaHAU


KRISTĪGO SIEVU VAKARS (pagaidām nenotiek) 1. un 3. mēneša ceturtdienā 18.00 Krustpils baznīcā (oktobris - maijs)

DIEVNAMA SAKOPŠANA 

Piektdien 11.00-14.00

[liturgical color]